Εκδόσεις

ISBN 960-88879-0-9

 

Επιμέλεια έκδοσης: Ιουλία Μπαλάσκα, Παύλος Χραμπάνης
«…Στο Λαύριο τον Ιανουάριο του 2004 ξεκίνησε η υλοποίηση του Σχεδίου Νέοι πολίτες, πρωταγωνιστές της Ιστορίας, το οποίο τυπικά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2005. Κατά την εικοσάμηνη διάρκειά του άνοιξαν πολλά θέματα που σχετίζονται με τους νέους και τους ενήλικους Λαυριώτες, μας δίδαξε αρκετά και, πάνω απ’ όλα, μας κατέστησε σαφές πως, μολονότι παρόμοια ζητήματα εμφανίζονται και σε άλλες χώρες ή περιοχές, καθεμιά έχει τις ιδιαιτερότητές της.
Στα χέρια σας κρατάτε ένα βιβλίο του οποίου ο πρόλογος ουσιαστικά γράφτηκε όταν ξεκινούσε το Σχέδιο, όταν οι σκέψεις και τα σχέδιά μας δεν είχαν ακόμη ζυμωθεί στη σχέση που αναπτύξαμε με τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό. Αυτή η σχέση, την οποία έμμεσα αλλά με σαφήνεια ζήτησαν τα παιδιά να κάνουμε, μας έφερε πιο κοντά, μας άνοιξε το δρόμο προς την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Κι έτσι μοιραστήκαμε πράγματα.

Διαβάζοντας σήμερα την πρόταση που καταθέσαμε το 2003 νιώθουμε πλουσιότεροι σε εμπειρία ζωής. Έχουμε αποκτήσει νέους φίλους. Νέους στην ηλικία, το πνεύμα, τη δύναμη και την επιθυμία να κατακτήσουν τη ζωή. Αγόρια και κορίτσια.

Μαζί τους κάναμε θέατρο, φωτογραφία, πήγαμε ταξίδια, αληθινά και φανταστικά. Μαζί τους θυμηθήκαμε πώς να χαιρόμαστε και πώς να χαμογελάμε, πώς να επιμένουμε στα δύσκολα, πώς να αντιστεκόμαστε στη συντήρηση. Την ίδια ώρα ξεχνούσαμε το «δε βαριέσαι, τίποτα δεν αλλάζει…» που ακούγαμε συχνά από χείλη νέων και ενηλίκων στο Λαύριο.

Είδαμε πώς το θάρρος και η θέληση, κρυμμένα μέσα τους, βοήθησαν τα παιδιά να βγουν μπροστά, να εκτεθούν, μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν. Είδαμε να εκφράζουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους χωρίς να φοβούνται τις αντιδράσεις ή την απόρριψη. Είδαμε τη συνέπεια και την επιμονή τους να φτάσουν στο τέλος. Να ολοκληρώσουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν. Είδαμε ακόμα να χαίρονται το αποτέλεσμα, να πιστεύουν σε αυτό που ανακάλυψαν, να μιλάνε για τη συνέχεια. Είδαμε κι άλλα πολλά, της καρδιάς πράγματα, που μπορούμε να τα μοιραστούμε μαζί σας, μόνο αφού κάνουμε σχέση…»

Το βιβλίο εκδόθηκε σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και διατίθεται δωρεάν στους εκπαιδευτικούς που θα το ζητήσουν.

======================================================

 

ISBN: 960-85952-5-8

 

Βιβλίο για παιδιά 11-15 ετών, των Παύλου Χραμπάνη και Ιουλίας Μπαλάσκα.

Εκδόθηκε το 1998 από το Κέντρο ΓΕΝΑΘΛΟΝ και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ, σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η κεντρική ιδέα είναι το ταξίδι δύο παιδιών με το Ωκεανογραφικό Σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ».

Σε αυτό το ταξίδι, παρακολουθούν τις ερευνητικές εργασίες των επιστημόνων, συζητούν με τον καπετάνιο και τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας, αλλά και παρατηρούν τη θάλασσα. Μ’ άλλα λόγια, ζουν μαζί της. Σαν να είναι μια φίλη τους, που τη γνωρίζουν σιγά-σιγά, ανακαλύπτουν τον χαρακτήρα της, τη ζωή της και την αξία της. Νιώθουν να την αγαπούν και στη συνέχεια να τη σέβονται. Στην πορεία, γνωρίζουν τις καταστροφές που την απειλούν, πονάνε μαζί της και καταστρώνουν σχέδια δράσης για να την προστατέψουν. Γιατί αντιλαμβάνονται πως, παρότι είναι τόσο μεγάλη και δυνατή, είναι ανίκανη να προστατευτεί μόνη της. Έτσι αποφασίζουν να γίνουν η φωνή της, για να αντιδράσουν στις καταστροφικές παρεμβάσεις του ανθρώπου. Και καταλήγουν στη συνεργασία με άλλα παιδιά, με άλλα σχολεία, γιατί μόνο συλλογικά μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Αναλαμβάνουν ενεργό δράση.

Όλη η ιστορία διαπνέεται από τη συστημική θεώρηση, όπου τα πάντα κινούνται κυκλικά, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση και στην αξία του κάθε στοιχείου. Το συναίσθημα τολμάει να υπάρχει όπου χρειάζεται και οι ενήλικοι δεν δειλιάζουν να βουρκώσουν, όταν το προκαλούν οι καταστάσεις. Όλα αυτά είναι συνδυασμένα με την επιστημονική γνώση, που δεν βαραίνει όμως τον αναγνώστη, αντίθετα τον κινητοποιεί και δίνει ερεθίσματα για σκέψη και προβληματισμό.

Το βιβλίο έχει εξαντληθεί και προβλέπεται η επανέκδοσή του.